Tot allò relacionat amb l'empresa 7 i TRIA

Elefant engolit per una serp!

 

i tu, què ho veus

Amb aquest dibuix extret del llibre El petit Príncep podem entendre la diferència entre el que veiem, una forma més o menys simètrica de color marronós i el que interpretem, un barret o… un elefant engolit per una serp.

El que veiem ho facilita la vista i el que interpretem conforma la nostra visió.

La Intel·ligència visual-espaial desenvolupa en el cervell la capacitat d’imaginació, necessària per descobrir alternatives viables i també l’orientació, la identificació de diferents perspectives i el més important en l’etapa infantil, facilita la memòria visual i de resultes, la lectura.

No és una Intel·ligència vetada a persones amb dèficits visuals. El pensament visual-espaial es consolida amb experiències que poden ser recreacions internes a partir del tacte o el moviment.

Estem envoltats d’estímuls visuals a tots els entorns del dia a dia, hi ha pantalles per tot arreu. Cal fer-ne un ús eficaç i educatiu. Dirigir-ne l’ús en favor de les necessitats d’informació abans que al consum de continguts sense propòsit és una bona fórmula.

Mares, pares, famílies i educadors, per potenciar aquesta intel·ligència:

  • Proposeu als infants que facin de guia per arribar allà on anàveu. On som? Per on anem per arribar-hi? Hi ha un camí més llarg, o més curt?
  • Busqueu on s’amaguen diferents colors o formes com triangles o cercles. Trobeu-ne tants com sigui possible durant un dia qualsevol.  Practiqueu-ho en els quadres, els de Kandinski donen molt joc.
  • Passeu-vos una pilota evitant que caigui. Modifiqueu ritme i velocitat al gust.
  • Jugueu a cercar coses en l’entorn que hi són, però no es veuen fàcilment. Si cal, prepareu el joc expressament, per exemple amb un bolígraf.
  • Poseu materials diferents en una bossa opaca i treballeu el sentit del tacte endevinant què toquem en posar la mà dintre.
  • Feu puzzles, construccions, maquetes, laberints…
  • I amb els infants més avançats, tanqueu els ulls i deixeu que us facin de guia. Practiqueu a dirigir estels, vehicles teledirigits o drons.

Tots som intel·ligents!

 

Silvia Diéguez

Psicòloga

www.talentslatents.es

talents

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *