Quan un adult em fa aquesta pregunta és relativament fàcil respondre: “sóc tècnic de prevenció de riscos laborals a una empresa de serveis educatius i d’alimentació“. Ara, si la pregunta la fa un nen, la cosa canvia, i es fa necessari la simplificació i descripció de la feina. Però, un tècnic de prevenció….què fa?
7 i TRIA compta amb un servei de prevenció propi, format per persones preparades per dur a terme totes les tasques que la llei demana en l’àmbit de la Prevenció de Riscos Laborals, però, quines són aquestes tasques? Com podem explicar de manera resumida allò que fem?
Si ens ho pregunta un infant li diríem:
expliquem a la gent de quina manera ha de fer la feina perquè no es faci mai (o gairebé mai) mal, i que si no ho fa bé acabarà fent-se’l.
També supervisem que ho facin tal i com els hi hem explicat i intentem corregir les coses que veiem que no funcionen bé o canviar-les perquè siguin millors.
Quan algú es fa mal, ens hem de fer preguntes per esbrinar el QUÈ, QUI, COM, QUAN, ON, i el PERQUÈ de l’accident. Una vegada les hem respost podem decidir si prenem mesures perquè aquella situació no es torni a produir. En definitiva: “és millor prevenir que guarir”.
El repte més gran del nostre departament és conscienciar a tothom que la prevenció no és només tenir tota una sèrie de documents per justificar que fem allò que diu la llei, sinó que la prevenció de riscos laborals és una forma de treballar, d’observar, és aprendre a veure les situacions de perill pel treballador, i que aquest mateix treballador aprengui a identificar-les i poder evitar així possibles danys a la seva salut.
Per nosaltres és molt important la col·laboració de tots els treballadors, que són qui millor coneixen la seva feina i poden aportar solucions pràctiques i moltes idees per millorar el seu entorn laboral. Així, una mica entre tots podem fer més saludable i agradable el nostre lloc de treball.
Elisabeth Conesa
Departament de Riscos Laborals