Tot allò relacionat amb l'empresa 7 i TRIA

A 7 i TRIA complirem la imposició d’Hisenda d’aplicar el 21% d’IVA als menjadors escolars, però continuarem les accions per tal que, tractant-se d’un servei educatiu, en quedi exempt

A 7 i TRIA,  fundada fa 23 anys, per persones procedents del lleure educatiu, ens hem caracteritzat des dels nostres inicis pel rigor en la definició i aplicació de projectes pedagògics a cadascuna de les activitats que portem a terme. La confiança que ens atorguen 120 escoles de Catalunya és la millor evidència de la feina que fem, amb la mateixa il·lusió i ganes que fa gairebé un quart de segle, un esperit que volem mantenir ara i en el futur.

En relació al debat que s’ha obert aquestes darreres setmanes sobre l’aplicació del 21% de l’IVA a les activitats de lleure educatiu i, en especial, del servei de monitors de menjadors, 7 i TRIA volem deixar clar que:

1. A la nostra empresa, des dels orígens, hem tingut clar que la nostra missió té un component clarament educatiu. Eduquem i formem en valors, com el civisme, els bons hàbits o la promoció de la salut als menjadors escolars. Les lleis vigents a Espanya (Llei de l’IVA art. 20.u. 9 i 10) i Europa (2006/112/CE) diuen que aquesta activitat educativa és exempta de l’IVA. Per contra, no queda exempta de l’IVA l’elaboració d’àpats, com a activitat de tipus hostalera. Per tant, d’acord amb la legislació, 7 i TRIA, sí que hi ha aplicat sempre l’IVA.

2. El debat social sobre la necessitat que les activitats de caràcter educatiu estiguin exempts d’IVA l’hem generat des de 7 i TRIA i des de les patronals catalana i espanyola, de les quals en formem part. Mai ens ha fet por ser transparents i explicar les coses clares. La immensa majoria de mitjans de comunicació catalans, tant públics com privats, han fet costat reiteradament a les nostres tesis.

3. Immersos en una crisi econòmica, que afavoreix  l’afany recaptatori de les administracions públiques i davant de les diferents interpretacions que en els darrers anys ha fet  l’Agència Tributària del Ministeri d’Hisenda, la patronal estatal del sector FOESC, va decidir preguntar-ho oficialment tot presentant (23-2-2010) una consulta vinculant a l’autoritat fiscal espanyola perquè es pronunciés oficialment sobre l’exempció de l’IVA.

4. Les diferents  i ben diverses interpretacions de la llei que en tots aquests anys s’han anant produint, havien creat una situació de gran inseguretat jurídica per a les empreses del sector. La consulta vinculant ha tardat més de dos anys i mig a ésser contestada, un període molt dilatat i que fa pensar que la decisió final d’Hisenda està més vinculada a l’afany recaptatori que a la interpretació de les lleis.

5. La resposta de la Dirección General de Tributos del  Ministeri d’Hisenda a la consulta vinculant reconeix el caràcter educatiu dels serveis que prestem 7 i TRIA i la resta d’empreses del sector. Tot i així obliga a aplicar el 21% de l’IVA al servei de monitors de menjadors i altres activitats de caràcter extraescolar.

6. A 7 i TRIA complirem la imposició del 21% d’IVA que mana Hisenda, però continuarem les accions administratives, judicials i polítiques que uns serveis de caràcter educatiu estiguin exempts de l’IVA.

7. Les informacions que ha publicat El País referents a l’aplicació de l’ IVA als menjadors escolars que gestionem diferents empreses privades, així com la Fundació Catalana de l’Esplai, parteixen de la base de la denúncia d’una empresa competidora, representada per Marcos Perea Gallegos, conegut pels seus intents d’aconseguir, amb molt poc èxit, una àmplia implantació al sector.

8. La decisió d’Hisenda d’aplicar el 21% de l’IVA a serveis de caràcter educatiu pot comportar una precarització i/o un increment del preu de les activitats educatives que es porten a terme als menjadors dels centres. En aquest sentit manifestem, com sempre ho hem fet, el nostre compromís amb la qualitat del servei educatiu que prestem.

 

 

 

 

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *