Ja tenim aquí la Castanyada i com no… arriba el moment de fer panellets. Una d’aquelles de tota la vida que semblen que estiguin expressament pensades per fer amb nens. Per què? Doncs perquè…
- Ens podem embrutar les mans i treballem el tacte
- Perquè podem cuinar plegats
- Perquè hi ha feina per totes les edats
- Perquè els podem fer tant creatius com vulguem: de mil formes i gustos
- I perquè el resultat és boníssim i ideal també per menjar plegats
- I si en sobren, és un esmorzar genial per dur a l’escola i “fardar” de lo bons i xulos que han quedat
La recepta dels panellets
Ingredients
Per la massa
- ½ kg. d’ametlla molta
- ½ kg. de sucre fi
- 150 gr. de patata (o moniato)
- 1 ou
Pels diferents tipus de panellets
Us deixem algunes propostes (potser les més clàssiques). Però no deixeu de reservar, com a mínim, una part de massa perquè els nens i nenes facin les seves pròpies creacions. Que corri la imaginació a la cuina!!
- pinyons
- ametlla picada
- codonyat
- coco ratllat
- ratlladura de pell de llimona, taronja
- un ou
- …
Elaboració
Massa
Bullim la patata o el moniato, durant uns 20 minuts, que (fins que quedin tous), pelem, fem a trossos, xafem una mica i deixem refredar.
Barregem l’ametlla molta, el sucre, l’ou i la patata o moniato aixafats. Ho anem amassant (tasca ideal pels petits de la casa, però que no s’oblidin de rentar mans) fins que quedi una pasta lligada.
Ara podem afegir la llimona rallada i barrejar-la bé. Abans, però, penseu si voleu fer algun tipus de panellet que no tingui llimona a la massa. Per exemple, els de xocolata, cafè, etc. Separeu la massa, barregeu la ratlladura de llimona en la part que vulgueu (també en podeu fer alguns amb ratlladura de taronja), i la resta de massa la reserveu a part.
Un cop barrejat, deixem reposar entre 1 i 2 hores
Diferents tipus de panellets
Ara és el moment d’anar donant gust i forma a cada classe de panellet que vulguem fer. Tasca també ideal pels petits de la casa i per deixar córrer la imaginació.
Separem la massa en tants tipus de panellets com vulguem fer i a partir d’aquí, anem creant. Alguns exemples:
- Panellets de coco, cafè o cacao: barregem la massa del panellet amb coco ratllat, el cacao o el cafè. Després li donem la forma que vulguem.
- Panellets de codonyat: Estirem una mica de massa sobre la taula i l’aplanem. Hi posem el codonyat a dins i l’emboliquem. Ens quedarà un xurro amb el codonyat a dins i després anem fent talls.
- Panellets de pinyons o ametlles: agafem una mica de massa i li donem la forma que vulguem. Les suquem en ou batut i després les arrebossem amb pinyons o ametlles.
I ara.. a enfornar!!!
Posarem els panellets en plates per anar al forn, sobre paper de forn. Els podem pintar per sobre amb una mica de rovell d’ou, perquè quedin dauradets.
Els posem al forn a 250 entre 5 i 10 minuts (caldrà anar controlant)