Amb l’esclat de la primavera i els seus colors, arriba una altra diada de Sant Jordi i Santa Jordina! El 23 d’abril, els carrers s’omplen de paraules boniques, llibres per descobrir, roses per regalar i infants que juguen i somriuen als dracs.
Aquest any, volem compartir amb vosaltres una proposta de llibres i contes que aborden temàtiques socials, presents el nostre dia a dia i la nostra realitat.
Com sabeu, els contes són una eina molt potent per introduir certs temes, ja que poden ser un bon de punt de partida per iniciar un diàleg i reflexió amb els infants i joves.
Aquesta és només una petita mostra, un petit tast, de l’immens món literari infantil i juvenil que ens envolta. Animeu-vos a descobrir i compartir aquest univers d’històries!
A partir de 3 anys
- EL CERCLE de Míriam Tirado i Joan Turú. El conte per trobar-nos en la diferència.
- L’ILLA DE L’AVI de Benji Davies. Un llibre que ens mostrarà com les persones que estimem sempre són a prop.
- EL PEIX IRISAT de Marcus Pfister. El llibre que ens ensenya la importància de saber compartir.
- PETITA A LA JUNGLA, de Marta Altés. Un conte per treballar l’autoestima: “No importa com siguis de petit, només has de perdre la por i alimentar la teva curiositat.
- DOS OSSETS de Camilla Koffler. Les aventures de dos cadells a l’inici de la primavera: moment d’explorar i descobrir el món exterior…
A partir de 6 anys
- EL DIA QUE VA ARRIBAR LA GUERRA de Nicola Davies i Rebecca Cobb. El llibre il·lustrat que ens narra la història d’una nena que, de cop i volta, un dia, la seva ciutat es converteix en ruïnes.
- SEMPRE AMB TU, de María Leach amb il·lustracions de Katia Klein. Un llibre per parlar de la mort i posar paraules al dol. El camí per afrontar la pèrdua d’un ésser estimat i descobrir que l’amor viu en nosaltres per sempre.
- CLARA Y SU SOMBRA d’Elisenda Pascual. Un recurs per parlar i prevenir l’abús sexual infantil: “La protagonista ha perdut el somriure i no sap ben bé per què… Només explicant el que li passa, tornarà a somriure”.
- ELS DIMARTS, EL MEU TIET I ELS EXTRATERRESTRES de Dídac Micaló. Un conte per parlar de la salut mental, des de les experiències que viu el protagonista amb el seu tiet que pateix trastorn bipolar.
- MOTXILLES de Lyona i Marc Torrent Barceló. Un llibre per visibilitzar i combatre l’assetjament escolar. “Cada dia la motxilla es va fent més i més grossa, omplint-se de tristesa, vergonya, por… sentiments que pesen molt! “
A partir de 12 anys
- WONDER de R. J. Palacio. Aquest llibre s’ha convertit en un clàssic per visibilitzar l’assetjament escolar, a més de tractar temes com la superació, el dol, l’amistat, l’empatia, la resiliència…
- EL MÓN BLAU d’Albert Espinosa. “El caos és allò que et fa diferent. Allò que la gent no entén de tu i que desitja que canviïs. Però el caos és part d’un mateix, per això, quan algú no t’entengui digues-li: «Estima el meu caos»”
- INVISIBLE d’Eloy Moreno. Qui no ha volgut ser invisible alguna vegada? Qui no ha volgut deixar-ho de ser alguna vegada? “El problema és que mai no l’he arribat a controlar bé, aquest poder: de vegades, com més ganes tenia de ser invisible més gent em veia, i, en canvi, quan volia que tothom em veiés, al meu cos li agafava per desaparèixer.”
- CAPUTXETA A MANHATTAN de Carmen Martin, un clàssic que parla sobre la iniciació a la vida adulta, sobre les situacions que hem d’afrontar… Tot adaptat als nous temps i a una història que es canvia el bosc per una gran ciutat. Una oportunitat per reflexionar sobre el nostre propi món i com podem ser nosaltres mateixos en la societat que ens ha tocat viure.