Ja s’acosta la Revetlla de Sant Joan, una nit especial per molts: per uns perquè diuen que és la nit més curta, per altres perquè diuen que és una nit màgica, d’altres esperen trobar l’amor…..
Pels nens, Sant Joan, també és una nit especial, perquè és, segurament, la primera festa després que hagi acabat l’escola, una nit en què segurament tindran permís per anar a dormir tard mentre celebren la revetlla amb família o amics.
Potser tot començarà amb un menjar a la taula acompanyats d’amics, possiblement un sopar d’aquells d’anar picant aquí i allà. I després els postres, la coca de Sant Joan!!!! De llardons, de fruita confitada, potser amb crema o amb una mica de xocolata, ……
I per acabar, la il·lusió d’anar a tirar algun petard, d’aquells que fan molt soroll o d’aquells que en fan poc però fan molta llum. Ves a saber, potser fins i tot un d’aquells que fan molt de soroll i molta llum. I si hi ha opció potser ens acostarem a veure al foguera del poble o del barri i a ballar al seu voltant.
Què us sembla si aquest any la coca la cuinem nosaltres? Us deixem una recepta per fer amb nens una fantàstica coca de Sant Joan. Segur que fer els postres amb les nostres mans, encara farà aquesta nit més especial.
Ingredients
- 250 g. de farina de força
- 100 g. de sucre
- 100 g. de mantega
- 2 ous
- 20 g. de llevat en pols
- Mig got de llet
- 1 branca de canyella
- Pell de mitja llimona ratllada
- Pinyons
- Fruita confitada variada
Preparació
- Escalfem una mica la llet.
- Desfem el llevat amb una mica de llet calenta.
- Ara afegim 3 cullerades de farina i ho anem remenant fins aconseguir una massa llisa.
- Deixem reposar aquesta massa fins que dobli el seu volum inicial
- Fem un volcà amb la farina i al “cràter” hi posem la mantega, els ous, el sucre, la sal, la pell de llimona ratllada i i l’anís.
- Amb les mans, anem amassant tots els ingredients del mig, hi afegim la massa fermentada i després anem afegint la farina del voltant, amassant contínuament, fins aconseguir una massa fina i compacta.
- Estirem la massa sobre una placa de forn untada amb oli o mantega, donant-hi un gruix d’1 cm aproximadament i forma ovalada (si volem que tingui la forma tradicional, tot i que també podem fer-ho a gust dels infants).
- Pintem amb ou per sobre i col·loquem al damunt les fruites confitades, tallades a trossos.
- Deixem reposar fins que dobli de volum.
- Repartim els pinyons per sobre, hi tirem sucre pel damunt i ho coem al forn a 180º uns 20 minuts.
Consell: als nens els encanta fer fotos quan cuinen. Podeu anar fent fotos de tot el procés i així després tindran la recepta en imatges. A més, podran veure per exemple, com la massa dobla el seu volum quan la deixem reposar amb el llevat.
Variacions i suggeriments
- Podeu fer-ne sense fruites (o fins i tot podeu fer meitat i meitat)
- Podeu afegir-hi una mica de xocolata tallada ben fina per sobre.
- Deixeu que corri la imaginació. Potser els nens tenen algun ingredient secret que farà que aquella coca sigui única, o li donaran una forma d’allò més original.
La recepta original l’hem trobat al web de la Generalitat:
www.gencat.cat/revetlles/cat/recepta.htm
A més, també hi trobareu una recepta de coca de Sant Joan sense ou, ni lactosa, ni gluten.