Tot allò relacionat amb l'empresa 7 i TRIA

Educar en hàbits jugant

Avui, 28 de maig, és el Dia Internacional del Joc i per això hem volgut rescatar aquest article que parla sobre el joc com a eina per treballar hàbits.

Que puc jugar?

“No conec cap altre forma de tractar temes importants que no sigui el joc” F. Nietzsche

El joc és un principi d’acció bàsica en la infància. Jugant el nen/a interacciona amb la realitat i adquireix capacitats bàsiques d’acció social (conductes dirigides per regles) com ara empatia, tolerància a la frustració, competències comunicatives, sensibilitat social.

Al nostre entendre, el joc ens permet apropar les regles de funcionament d’un menjador (tastar-ho tot, seure bé, respectar els companys, etc.) als infants. Aquest procés d’aprenentatge de les normes de menjador és molt més positiu si en fem partícip l’infant. Aquest tracte flexible de les normatives, on hi ha una interpretació individual i un acord sobre la interpretació comuna, ens facilita el seu compliment i alhora la seva millora.

Infants jugant a jocs de taula al menjador escolar
I com ho fem, us preguntareu?

Doncs jugant, introduint dinàmiques de grup als més petits on a través del joc i d’una forma divertida poden anar interaccionant amb els processos d’adquisició d’hàbits. Creant comissions amb els més grans on ells mateixos participen dels hàbits a treballar, mitjançant el diàleg i l’intercanvi de rols.

A l’estona de lleure, el joc dirigit, al pati o a l’aula, per dinamitzar l’espai i establir pautes relacionals que afavoreixin la cohesió de grup i el creixement emocional dels infants. El joc de taula, com a recurs, per facilitar estratègies d’aprenentatge, per aprendre a perdre, a competir amb un mateix, a cooperar. Organitzant una petita ludoteca on els infants puguin triar el seu joc preferit.

La nostra intervenció educativa forma part d’un procés dinàmic i obert, on el joc és una eina fonamental, per tal d’aconseguir que els infants aprenguin a funcionar d’una forma democràtica, divertida i reflexiva al mateix temps.

 

Que puc jugar?
I tant, vine amb nosaltres.

 

José Vicente Catalán Arnau
Departament Pedagògic de 7 i TRIA

Si vols conèixer més sobre aquest dia, què se celebra i els seus orígens, pots veure-ho al web del Dia del Joc. Nosaltres també volem celebrar aquest dia, perquè educar en hàbits jugant no només és possible, sinó també essència del nostre projecte educatiu.

Feliç dia del joc!

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *