Educar en hàbits alimentaris: Tasta-ho, és bo!

Acostumar els nens des de ben petits a manipular i tastar aliments de diferents sabors, colors i textures els ajuda a familiaritzar-s’hi i els desperta la curiositat per descobrir-ne de nous.

Ens trobem nens que no han tastat mai una fulla d’enciam, uns cigrons o un grill de taronja. Hauríem de fugir de la verdura típica, la mongeta tendra, i la fruita més fàcil, el plàtan. Inventem i creem a la cuina amb els nostres fills. A ells els ajudareu i a nosaltres també.

Des del moment que naixem ens disposem a descobrir tot un món de sensacions, colors, olors… i tot això també existeix en els diferents aliments que anem introduint a la dieta a mesura que creixem. Comencem per la dolçor de la llet del pit de la mare, els cereals, la fruita, les verdures, la carn i el peix.

Quan els vostres fills grapegen el plat ple de cereals i queden ben enganxosos, o descobreixen com esmicolar un trosset de síndria en mil parts, o es llepen els dits bruts de xocolata estan descobrint tot un món d’olors, sabors i textures ric i meravellós.

Hauríem d’acostumar la nostra canalla que dins els plats que es presenten a taula hi hagués colors, formes, mides i sabors molt diferents. Tot això passa per crear amb ells una normalitat també als àpats de casa.

Educar en hàbits alimentaris

Heu tastat la coliflor amb beixamel, animada amb una miqueta de bacó fregidet per sobre? O els espinacs saltats amb un ou remenat? Heu provat de cultivar una tomaquera a la terrassa de casa i després compartir el petit tomàquet amb tota la família?

Molt sovint els monitors es troben amb preguntes de nens de P-3 com: “què són aquestes boletes verdes?”, referint-se a un llegum tant dolç com els pèsols. Ens trobem nens que no han tastat mai una fulla d’enciam, no han tastat mai uns cigrons o un grill de taronja.

Cuinera menjador escolarIntroduir als nens tot això no ens és complicat, ja que per mimetisme, ritme i pedagogia dels monitors acaben tastant-t’ho tot. El que està clar és que des de casa s’ha de potenciar per tal d’estalviar mals moments als nostres fills. És des de casa on els hem d’introduir des de ben petits en el descobriment d’aquests llegums, verdures i fruites. Hauríem de fugir de la verdura típica, mongeta tendra i la fruita més fàcil, el plàtan.

Inventem i creem a la cuina amb els nostres fills. Oferim-los la riquesa més mediterrània en forma de verdures i fruites de tots colors.

A ells els ajudareu i a nosaltres també.

Similar posts

1 Comentari

 1. Núria Ruiz's Gravatar Núria Ruiz
  mayo 17, 2015    

  Bona tarda a tothom,

  Estic fent un estudi sobre els hàbits alimentaris de la societat catalana i el coneixement de la població sobre la cuina catalana. Crec que a molts us podria interessar participar en l’enquesta. A més, per a poder obtenir resultats significatius necessito el màxim de respostes possibles.

  Així doncs, us deixo l’enllaç de l’enquesta per a qui s’animi i qui el vulgui passar als seus coneguts. No us portarà gaire temps i pot ser que us faci reflexionar sobre els vostres hàbits i sobre la cuina catalana en general.

  https://docs.google.com/forms/d/1IHJ0kYbQUlat6z2lpiA3gH8AY2Wkcq2HH8zrTZze0WA/viewform?usp=send_form

  Moltes gràcies i salut!

  Núria Ruiz

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Arxiu mensual